Om babytegn

Hva er babytegn?

Det er lettere for babyer å gjenkjenne en bevegelse enn en lyd, og det er lettere for dem å utføre tegn enn å snakke med talespråk. Babytegn bruker tegn fra tegnspråk på nøkkelordene i en setning. Tegnene fungerer som en støtte til talespråket. Babyene er i stand til å forstå tegn fra 4 måneders alder og bruker tegn selv fra 6-9 måneders alder. Hvis foreldrene er flittige med påfylling av tegn og er konsekvent i å bruke dem , er babyen i stand til å bruke og identifisere 100 tegn når hun fyller ett år!

Hvorfor er det sånn?

Det å bruke talespråk krever samarbeid av en rekke små muskelgrupper som sitter i tungen, stemmebåndene og leppene. Det å kontrollere små muskler er vanskelig for en baby. Taleevnen pleier ikke å være fullstendig utviklet før barnet er mellom 1,5-2 år gammelt. Hender og armer er derimot større muskelgrupper og lettere for en baby å kontrollere.

Ved bruk av babytegn kan du derfor ha mer eller mindre ordentlige samtaler med barnet ditt før hun fyller ett år. I stedet for å gråte for å få ting de vil ha og at foreldre må gjette seg til hva de mener, kan de bruke hender og armer til å få fram nøyaktig det de vil si. Når et barn kommuniserer med babytegn trener de opp kommunikasjonsevnen i en veldig ung alder. Forskeren Lenneberg presenterte i 1967 en teori han kalte ”den kritiske perioden i språkutviklingen”. Han fant at et barn lærer språk best fra syv måneders alder til cirka femårsalderen. Et menneskes språklige grunnlag vil da være lagt. Ved bruk av babytegn vil du styrke språkutviklingen til barnet allerede fra fire måneders alderen og det vil styrke barnets språk generelt. Babytegn kommer godt med når de lærer seg å bruke talespråk.

Hva gjør babytegn med et barn?

Babytegn gjør at du kan ha toveis samtaler med barnet før dere kan snakke sammen på talespråk. Når et barn kan kommunisere med babytegn tidligere, blir hun generelt mer glad og hun føler seg mer forstått. Det er med på å utvikle barnets språklige, sosiale og intellektuelle evner.

Bedre kommunikasjon

Med enkle tegn kan babyer gi beskjed om at å være sulten, tørst, kald eller redd. De kan også bruke tegn for å fortelle om fugler i parken, at de hører et fly, at de vil klappe en hund eller noe annet som foregår i deres lille verden.

Snakker tidligere

Når barn bruker babytegn kan du gi henne akkurat det hun ønsker seg. Denne tidlige kommunikasjonen aktiverer språksenteret i hjernen og gjør dem å snakke med talespråk mye tidligere enn ellers.

Glade babyer

Med babytegn kan en baby bruke tegn og bli forstått. Babyen slipper å gråte eller å få et raserianfall på grunn av frustrasjonen over ikke å bli forstått. Disse barna blir ofte gladere og er lettere å ha med å gjøre.

Babytegn er som byggeklosser

Hjernen er klar før stemmebåndene

Det er forsket mye på babyers hjerne og det bekreftes at babyer er klare til å kommunisere før stemmebåndene er ferdig utviklet og før de forstår betydningen av ordlyder.

Få et større ordforråd

Barn med babytegn lærer nye tegn fort. Barna som er 12 måneder er i stand til å bruke og identifisere over 50 tegn.

Snakk om det dere vil

Med babytegn slipper du å gjette hva babyen prøver å si når hun gråter. Hun kan selv gi beskjed om hva hun ønsker å ha, hva hun vil gjøre og mye mer! Dere kan snakke om akkurat det babyen din vil snakke om. Det kan være om fugler i parken, at spisebordet er et hus, at puten er en hund eller noe annet fra babyens lille verden.

Visuell kommunikasjon gjør det lettere

Med babytegn danner hendene dine tegn som ligner på gjenstander som dere snakker om. Dette er barna i stand til å bruke lenge før stemmebåndene er ferdig utviklet. Barn er i stand til å bruke tegn fra 6-9 måneders alder, men forstår tegn før det. Det er dokumentert at babyer så unge som 4 måneder reagerer på hva foreldrene sier.

Også for barn over 12 måneder

Hvis barnet ditt er eldre enn 12 måneder og kanskje har begynt å snakke litt, er det allikevel ikke for sent å begynne med babytegn. Babytegn hjelper barn å fylle hullene i det verbale språket. Dette gjør barnet ditt i stand til å uttale setninger mye raskere enn ellers. Barnet ditt får uansett fordeler av babytegn ved å utvikle en sterk kommunikasjonsevne.

Når kan babyen vår lære å snakke med tegn?

Jo tidligere du starter, jo tidligere ser du at babyen din forstår og tar i bruk babytegn. Dette vil gjøre babytegn til en naturlig del av barnets språklige utvikling og hennes daglige kommunikasjon. Hvis du begynner med tegn fra fødselen av, begynner babyer vanligvis å forstå babytegn når de er rundt 3-6 måneder. Vanligvis bruker de da tegn selv når de er 6-9 måneder gammel.. Hvis barnet ditt er litt eldre og kanskje har begynt med talespråk – er det likevel ikke for sent å begynne med tegn. Babytegn vil da fungere som støtte til talespråk.

“Vår datteren begynte å bruke tegn allerede da hun var åtte måneder, og da hun var tretten måneder gammel brukte vi førti tegn! Vi hadde ikke den frustrasjonen med å kommunisere som vennene våre synes å ha.”

Far fra Oslo