Babytegns tegnsystem

Babytegns tegnsystem

Verken babytegn eller tegnspråk er det samme over hele verden. Et land har vanligvis sitt eget tegnspråk og babytegn blir utviklet ut fra landets tegnspråk. Babytegn her i Norge bruker tegn fra det norske tegnspråket, men følger grammatikk og setningsoppbygging fra det norske talespråket. I praksis vil det si at vi hele tiden baserer oss på norsk, og bruker tegn i kombinasjon med talespråket.

De fleste kjenner vel til sangen ”Lille Petter Edderkopp” hvor man hele tiden synger sangen, men bruker fingrene til å klatre opp og hendene som slår lett på hodet når vi sier ”klatret på min hatt”. Slik praktiseres babytegn i våre kurs. Deltakerne lærer tegn som passer til sangene, og alt er tilpasset at det skal være morsomt for barna. I tillegg lærer man mye mer på kurs.

Selv om babytegn bruker tegn fra det norsk tegnspråk, er det fullt mulig å bruke babytegn med andre verbale språk om det er hensiktsmessig (for eksempel babytegn fra våre kurs sammen med engelsk tale).

Norsk tegnspråk har grammatikk og setningsoppbygging som er annerledes enn det norske talespråk. Dette lærer man ikke på babytegn-kurs. Er det ønskelig å lære ordentlig tegnspråk må man gå på egne kurs for dette.